LOCATIE MET LANGE FAMILIEHISTORIE

Het pand van de voormalige supermarkt aan de Oranjeboomstraat/ Stationsstraat heeft een enorme historie en heeft lange tijd ook gefungeerd als woonhuis, zo vertelde oud- bewoner Hylke van Lieshout.

“Het pand is zo rond 1860 – 1880 gebouwd door de ooms van mijn opa. Het verhaal gaat zelfs dat het tegelijk met de kerk is gebouwd. De ooms van mijn vader hadden destijds alle grond aan die zijde van de Oranjeboomstraat in bezit. Oorspronkelijk deed het pand deels dienst voor de stalling van rijtuigen – wagens en koetsen – en handel in aanverwante artikelen. Het handelsbedrijf was gevestigd in het achterhuis en in het voorhuis woonde de familie. Nadat mijn opa het pand heeft overgenomen van zijn ooms, hield het pand zowel de functie van winkel als wonen; mijn opa had er een zaak voor woningstoffering en kleding, die later overging naar mijn vader en moeder. Mijn vader deed de woninginrichting en mijn moeder had er een kledingzaak. Ik heb als kind aanvankelijk in het voorhuis beneden gewoond, ik kan me nog herinneren dat we een grote tuin hadden en dat we daar in de woonkamer Sinterklaas vierden bij de grote haard. Later, toen Jan Linders een deel van het pand huurde voor de supermarkt, zijn wij boven gaan wonen en werd de kledingboetiek en beddenspeciaalzaak in het voorhuis voortgezet.

1950-1960

1970-1980

STUKJE FAMILIEGESCHIEDENIS BEHOUDEN

Ik heb er tot aan mijn studententijd gewoond en wist dus ook dat er mooie plafondornamenten in het pand zaten, weliswaar verborgen achter de systeemplafonds beneden, waar de supermarktbezoekers hun boodschappen deden. Nu wij onze huidige woning uit 1900 in Baarn verduurzamen, wilden wij ook graag deze ornamenten uit mijn ouderlijk huis toevoegen. Toen ik hoorde dat het pand gesloopt zou gaan worden heb ik contact gezocht met Symphony. Kortgeleden hebben we met een 80-jarige(!) deskundige, Oscar Paanen, de ornamenten verwijderd. Deze worden nu gerestaureerd en over een aantal weken worden ze verwerkt in ons huis. Een heel mooie gedachte dat dit stukje familiegeschiedenis hiermee wordt behouden en weer nieuw leven wordt ingeblazen. Overigens vertelde Oscar dat het om unieke exemplaren gaat. Hij maakt er een mal van, zoals hij dat eerder al deed van maar liefst 250 andere ornamenten. Daarmee is het straks voor de liefhebber zelfs mogelijk om een replica te bestellen van onze ornamenten.

Meer info over het werk van Oscar Paanen